Skip to content
Kezdőlap » Fülzúgás okai és kezelése – BEMER terápia

Fülzúgás okai és kezelése – BEMER terápia

A fülzúgás okai előkelő helyen szerepelnek azon panaszok között melyek rontják az életminőséget. A BEMER vajon ebben az esetben is segíthet? A fülzúgás okai között az esetek kisebb részében valamilyen jól azonosítható ok húzódik meg, nagyobb részt azonban a leggondosabb és legalaposabb kivizsgálás sem tár fel olyan tényezőt, melynek kiiktatásával megszabadulhatnánk a kínzó fülzúgástól.

Bemer terapia berles matrac pro set classic set epuljfel.hu

A fülzúgás banális panasznak tűnhet annak a szemében aki nem érintett. Egy kis csengés, búgás nem a világ vége, vannak az életben ennél nagyobb problémák is…
Pedig ez nem igaz, hiszen az érintettek nap mint nap, folyamatosan kénytelenek szembesülni azzal, hogy a szűnni nem akaró vagy időről-időre visszatérő fülzúgás hányféle szempontból rontja az életminőségüket: alvásproblémákat, kialvatlanságot, állandó fáradtságérzetet okoz; zavarja a figyelemösszpontosítást és a kommunikációt, ezen túlmenően pedig hosszú távon akár mentális problémákhoz is vezethet.
Egy vizsgálatban * például a szinte minden korosztályt képviselő résztvevők válaszaiból az derült ki, hogy fél-vagy kétoldali fülzúgásuk leginkább a jelentősebb koncentrációt igénylő feladatok elvégzésében akadályozza őket, de sokan számoltak be szorongásról, depresszióról és ingerlékenységről is. Figyelemreméltó megfigyelés volt, hogy a fülzúgás erősségétől és fennállásának idejétől függetlenül jelentkeztek a fenti egészségi problémák, ami másként fogalmazva azt jelenti, hogy már a viszonylag enyhe fülzúgás is akár rövid idő alatt károsan befolyásolhatja az életminőséget. *
fülzúgás kezelése minden korosztály esetén elengedhetetlen, nem szabad beletörődni. A fülzúgás bármely életkorban jelentkezhet, mégis talán az idősebb korosztály problémája. És mint ilyet, a rokonok, barátok, ismerősök – sőt sokszor még maguk az érintettek is – hajlamosak azt az idős kor „természetes” velejárójának tekinteni, ami ellen nincs mit tenni, mint elviselni és megtanulni együtt élni vele.
Pedig a fülzúgás nem természetes, és létezik rá segítség! De erről majd egy kicsit később, előbb nézzük meg közelebbről, mi is vezethet ehhez a kínzó panaszhoz.

A fülzúgás okai

Számos tényező vezethet oda, hogy egyik vagy mindkét fülben folyamatosan vagy átmenetileg hallható, de időről-időre visszatérő zúgó, surrogó hang jelentkezik. A fülzúgás okai lehetnek bizonyos betegségek, például kimutatták, hogy bizonyos szívbetegségekben – különösen azok nem megfelelően kezelt eseteiben – gyakoribb panasz a fülzúgás. 3* Ezen kívül előfordulhatnak veleszületett éreltérések, amikor például az adott kicsiny érág szokatlan lefutása idézi elő, hogy a benne tovaáramló vér zúgó hangot kelt a fülben, de a fülzúgás társulhat idegrendszeri betegségekhez, valamint olyan, manapság már-már népbetegségnek számító egészségi
problémához is, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Ám sajnos az esetek legnagyobb részében alapos orvosi kivizsgálás után is rejtve maradnak a fülzúgás okai. Annyi bizonyosnak látszik, hogy a fülzúgás szempontjából koránt sem mindegy, hogy megfelelő-e a vérellátása, mikrokeringése, annak a kis finom és bonyolult szerkezetnek, a csigának és a félkörös ívjáratoknak, melyek a belső fülben találhatók, és a hallásért és egyensúlyozásért felelősek. Valószínűleg egyéb tényezők (pl. stressz) is befolyásolhatják, hogy adott esetben a mikrocirkuláció zavara fülzúgásban is megmutatkozik-e vagy sem.

Mit tegyek, ha zúg a fülem?

Először is fontos leszögezni, hogy a fülzúgás egyáltalán nem számít ritkaságnak, nagyon sokan mások is szenvednek tőle. Az Amerikai Fülzúgás Társaság adatai szerint például a népesség 19 százalékát, azaz csaknem minden ötödik embert érint, és az életkor előrehaladtával a fülzúgás előfordulása még tovább emelkedik. ** Az első lépés tehát önmaga megnyugtatása, hogy nem a sors különös játéka, hogy éppen önt sújtja egy ritka egészségi problémával, hiszen a fenti adatokból látszik, hogy nagyon sok sorstársa van.
Fontos, hogy mielőtt megoldást keresne tünetei enyhítésére, orvosi vizsgálat tisztázza, hogy a fülzúgás hátterében nem áll valamilyen kezelhető és/vagy súlyos betegség.
Amennyiben a kivizsgálás nem talál ilyen okot, elsődleges feladat a fülzúgás kezelése, ezzel az életminőség javítása, a mindennapok könnyebbé tétele.

BEMER terápia

A BEMER által generált elektromágneses tér a hatását sejtszinten fejti ki, amelyet érzékszerveinkkel nem érzékelünk, azaz nem látható vagy hallható, fájdalmat vagy más érzetet (pl. hőérzet, vibrációs érzet) nem okoz. A sejtek és szövetek jelentősen jobb oxigénellátása következtében a sejtek biokémiai folyamatai aktivizálódnak, így az egész test energiaszintje növekszik. A BEMER terápia hatása 10-12 órán át tart, így a legoptimálisabb hatás a Bemer matrac napi kétszeri használattal érhető el.

Hivatkozások:
  1. * Ukaegbe OC, et al. Tinnitus and its effect on the quality of life of sufferers: A Nigerian cohort study.
    Otolaryngol Head Neck Surg. 2017;157:690–695.
  2. ** Borghi C, et al. Tinnitus in elderly patients and prognosis of mild-to-moderate congestive heart failure: a
    cross-sectional study with a long-term extension of the clinical follow-up. BMC Med. 2011;9:80. Adatkezelési tájékoztató