Skip to content
Kezdőlap » Érszűkület kiegészítő kezelése – BEMER terápia

Érszűkület kiegészítő kezelése – BEMER terápia

image/webp

Érszűkület esetén az ér belső átmérője lecsökken, emiatt a benne áramló vér mennyisége kevesebb lesz. A BEMER terápia javíthatja a sejtek oxigénellátását, ami érszűkület esetén különösen hasznos lehet. Az erek átmérőjét számtalan betegség vagy más behatás szűkítheti, melynek következtében az oxigén- és vérellátás elégtelensége szervi működészavarokon keresztül a szervezet általános egészségi állapotát is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Az érrendszer épsége elengedhetetlen a különböző szervek, szövetek normális működéséhez. A normális funkció helyreállításához és fenntartásához alapvetően szükséges a keringés, ezen belül is a mikrokeringés javítása.

Érszűkület és a mikrokeringés javítása

Mindenki által ismert tény, hogy a szervezetünk „építőköveit” alkotó sejtek normális funkciójához az elegendő tápanyag és oxigén mellett az is szükséges, hogy a sejtek képesek legyenek megszabadulni a működésük során keletkező bomlástermékektől. Ezt a kétirányú folyamatot az érrendszer biztosítja. Az oxigén és tápanyagok szállítását az artériás, míg a felesleges anyagcseretermékek eltávolítását a vénás rendszer útján. Azt, hogy e folyamat a test legtávolabbi sejtjéig rendben megvalósuljon, az úgynevezett mikrokeringés biztosítja a hajszálerek (úgynevezett kapillárisok) hálózata útján.

Cukorbetegség

image/webp

Számos olyan betegség van, mely a nagyobb erek szűkítése, illetve a kapillárishálózat elzáródása vagy más módon történő károsítása, érszűkület útján okoz zavart a szövetek, szervek vérellátásában. Elég, ha csak a ma már szinte népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegségre gondolunk. A cukorbetegség egyik rettegett szövődménycsoportját alkotják – különösen a vércukorszint nem megfelelő beállítása, kontrollja mellett – az úgynevezett mikrovaszkuláris szövődmények kialakulása. Ezek éppen e kicsiny erek keringésének akadályozásával vezethetnek szervi károsodásokhoz, többek között érszűkületekhez. Következmény lehet például a végtagok érszűkülete vagy a szem ereinek károsítása révén jelentős fokú látásromlás, sőt akár teljes vakság is. De ebbe a körbe sorolható a vesét ellátó finom érhálózat pusztulása is, mely kezdetben a veseműködés hanyatlásában, később teljes veseelégtelenségben nyilvánulhat meg.1*

Érelmeszesedés

image/webp

Ugyancsak „járványszerű” gyakorisággal fordul elő az érszűkület okozójaként az érelmeszesedés is. Érelmeszedés kapcsán előbb úgynevezett „puha” plakkok rakódnak az erek falának belső felszínére, melyek később elmeszesedve „kemény” plakkokká alakulnak, az erek lumenének tartós beszűkülését okozva. A folyamat másik következménye az érfal rugalmasságának csökkenése és az érfal merevségének fokozódása. Ennek eredményeként az érrendszer többé már nem képes alkalmazkodni a test állapota és a környezeti hatások által diktált, folyamatosan változó igényekhez. Például fokozódik a vérrög- (trombózis) képződési hajlam.2* Az események láncolatának hosszú távú következménye, hogy az elégtelen vérellátás kompenzálására a szív fokozott működésbe kezd. A szív üregei kórosan kitágulnak, fala megvastagszik, ezzel különböző szívbetegségek kialakulására teremtve alapot.

De hasonló mechanizmus révén károsodhatnak az agyi erek is, ezért nem véletlen, hogy a szélütés (hirtelen agyi történés, stroke) gyakorisága világszerte emelkedik. A stroke szinte minden iparilag fejlett országban szilárd pozíciót foglal el a vezető halálokok sorában. Az agyi mikrokeringés fenntartása alapvető fontosságú a kognitív hanyatlás megakadályozása vagy legalább lassítása szempontjából.3*

Dohányzás
image/webp

Érszűkület nemcsak betegségek okán alakulhat ki, hanem bizonyos környezeti hatások, például munkahelyi ártalomként elszenvedett toxikus vegyszerhatás, de olyan széles körben elszenvedett káros szenvedély is okozhatja, mint a dohányzás. A cigarettafüstben és dohánytermékekben számos olyan vegyi anyag van, mely károsíthatja az érrendszer épségét és működését. Ezek közül a két legfontosabb a nikotin és a szén-monoxid. A nikotin hatására szűkül az erek átmérője, mely csökkenti a szervekhez jutó vér mennyiségét. A tartós érgörcs következtében az erek fala veszít merevségéből. A helyzetet súlyosbítja a szén-monoxid jelenléte a dohányfüstben, ugyanis ez az oxigénszállításért felelős vörösvértestek festékanyagához, a hemoglobinhoz kötődve leszorítják onnan az oxigént, ezzel lehetetlenné téve az oxigénszállítást. Ezért fontos, hogy a dohányosok különösen odafigyeljenek szervezetük mikrokeringésének állapotára. Erre nemcsak nekik, hanem minden embernek szüksége van – akár már jelentkezett nála a fentiekben felsorolt betegségek valamelyike, akár még nem.

Mégis mit tehetünk? Teljesen eszköztelenek vagyunk az érszűkület következményeinek kivédése terén?

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az érrendszer működése az életkor előrehaladtával fokozatosan hanyatlik. Egyrészt a szervi működések időskori gyengülése következtében, melyhez hozzájárul az is, hogy a szervezetet az élet során érő, az érrendszert károsító tényezők hatása összeadódik.

Van lehetőség arra, hogy a mikrokeringés serkentésével javítsuk egészségi állapotunkat és csökkentsük az elégtelen mikrokeringésből eredő egészségi problémák kockázatát. A BEMER terápia olyan kórállapotok és panaszok enyhítésére javasolt, melyek kialakulásában és tartós fennállásában okként vagy következményként szerepet játszik az erek szűkülete, illetve az érfal rugalmasságának (elaszticitásának) csökkenése, azaz a mikrokeringés (mikrocirkuláció) enyhébb vagy súlyosabb zavara. A kezelés hatására javul a vazomóció, azaz a hajszálerek pulzációs mozgása, mely biztosítja a vér továbbhaladását a szervek, szövetek felé, illetve vissza a szív irányában. A BEMER terápia mindezt fájdalom és mellékhatás nélkül éri el, BEMER bérléssel akár otthonában is.

BEMER terápia

A BEMER fizikai érterápia az erek bioritmikus stimulációja, mely pontosan meghatározott időrendi sorrendben impulzusokat küld és mágneses mezőt hoz létre. Az elektromágneses mező segítségével az érfalban található izomsejtek összehúzódását váltja ki azok ingerlése útján, ezáltal több vért pumpálnak a kapillárisok területére. A sejtek és szövetek jelentősen jobb oxigénellátása következtében a sejtek biokémiai folyamatai aktivizálódnak, így BEMER készülék rendszeres használatával az egész test energiaszintje, teljesítőképessége növekszik.

Hivatkozások:

1. *Schiborn C, Schulze MB. Precision prognostics for the development of complications in diabetes. Diabetologia. 2022 Jun 21. doi: 10.1007/s00125-022-05731-4. Online ahead of print.

2. **Alarabi AB, et al. The effect of emerging tobacco related products and their toxic constituents on thrombosis. Life Sci. 2022;290:120255.

3. ***Yang Q, et al. Cerebral small vessel disease alters neurovascular unit regulation of microcirculation integrity involved in vascular cognitive impairment. Neurobiol Dis. 2022;170:105750.