Skip to content
Kezdőlap » Csonttörés kiegészítő kezelése – BEMER terápia

Csonttörés kiegészítő kezelése – BEMER terápia

image/webp

A csonttörés és különböző sérülések életünk szinte mindennapi részei. A BEMER terápia lényege, hogy a mikrokeringés javításával gyorsítja a felépülést, legyen szó sportsérülésről, közlekedési balesetről, háztartási vagy ház körüli munkák során elszenvedett sérülésről vagy műtét utáni felépülésről.

A mikrokeringés szerepe a csonttörések, sérülések gyógyulásában és rehabilitációjában

Életünk során számtalan veszély leselkedik testi épségünkre, és kivételesen szerencsésnek mondhatja magát az, akit még semmilyen baleset nem ért életében, és nem volt szüksége kisebb-nagyobb műtétekre sem. Vannak olyan tevékenységek, melyek az átlagosnál nagyobb kockázatot jelentenek különböző izom- és egyéb lágyrész sérülésekre, rándulásokra, zúzódásokra, valamint csonttörésekre, ilyenek például a sportok, de a házban és a ház körül is rengeteg olyan munka adódik, melynek során könnyen sérülhet bárki. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a különböző sebészeti beavatkozások, műtétek is óhatatlanul a lágyrészek sebzésével, nemegyszer a csontok sérülésével is járnak.

A sérülések kezelésére ma már számtalan műtéti és nem műtéti módszer áll rendelkezésre, melyek mind azt célozzák, hogy az érintettek mielőbb ott folytathassák életüket, ahol a baleset vagy műtét előtt kénytelenek voltak abbahagyni, mégpedig a lehető legkisebb funkciókárosodás árán a lehető leggyorsabban felépülve. Ehhez sokszor olyan tényezők is nagyban hozzájárulhatnak, melyekre talán nem is gondolunk. Ilyen például a szövetek és sejtek normális működése szempontjából alapvető jelentőségű mikrokeringés.

A zavart mikrokeringés helyreállítása a gyors felépülés egyik kulcsa

Mikrokeringésnek nevezzük azoknak a kicsiny ereknek a hálózatát, melyek gondoskodnak arról, hogy a szükséges oxigén és tápanyagok a szervezet legtávolabbi pontjaira is eljussanak, illetve a sejtek és szövetek megszabadulhassanak a működésük során keletkező bomlástermékektől.

Egy vizsgálatban azt találták, hogy a műtétek kapcsán óhatatlanul bekövetkező lágyrészsérülések a mikrokeringés károsodásával társulnak, és lényegében az alkalmazott sebészeti technikától függetlenül mindig bekövetkeznek.1* Speciális képalkotó technika segítségével egyértelműen igazolható volt a mikrokeringés zavara például fagyási sérülések esetében.2*

Egy másik kutatásból az is kiderült, hogy az Achilles-ín sérülését követő mikrocirkulációs (mikrokeringési) zavar mértéke megszabja a sérülés okozta tünetek súlyosságát, illetve a sérült és ép végtag működése közötti egyenlőtlenséget.3* Hasonló eredményekre jutottak egy másik vizsgálatban is, mely szerint nemcsak a sérülést követő tünetek súlyossága mutat összefüggést a mikrokeringés állapotával, hanem a sérültek által jelentett kimenetelek is, mely a tüneti kép objektív komponensein túl azt is magában foglalja, hogy azokat a sérült miként éli meg.4* A sérülés után nem sokkal fennálló mikrocirkulációs zavar mértéke fontos prognosztikai információkkal szolgálhat a gyógyulási eredményekre is. Az előbbiekből logikusan következik, hogy a sérülés gyógyulása és rehabilitációja során kiemelt jelentősége van a mikrokeringés mielőbbi helyreállításának.

Mi a helyzet a csonttörésekkel? Hogyan segíthet a BEMER terápia?

Csonttörés esetén sem más a helyzet, mint a lágyrészek sérülése esetében. Kísérleti körülmények között is igazolták például, hogy combnyaktörések esetében a helyi mikrokeringés jelentősebb javítása kedvező a csontgyógyulás gyorsítása szempontjából.5* Ennek legfontosabb módja a csonttörés rögzítése, melynek hatásai különböző módszerekkel – például ultrahang- vagy lökéshullám-kezeléssel – tovább javíthatók.

BEMER terápia lényege – a mikrokeringés javításán innen és túl

A BEMER terápia különösen ajánlott olyan betegségek esetén, amelyek vérellátási zavarokkal járnak. Különösen sebgyógyulási zavarok esetén, beleértve a csonttörések gyógyulási zavarait is.

A műtétek, balesetek utáni gyógyulás segítésében és a rehabilitációban is fontos kiegészítő szerepe lehet a BEMER fizikai érterápiának, azaz az erek bioritmikus stimulációjának. A BEMER terápia lényege, hogy elektromágneses mező létrehozásával az érfalban lévő simaizomsejteket összehúzódásra készteti, így több vér jut a hajszálerek hálózatába. A sejtek és szövetek oxigén- és tápanyag ellátásának javulása következtében aktiválódnak a biokémiai folyamatok, gyorsul a gyógyulás és felépülés.

BEMER terápiával a csonttörések rövidebb idő alatt gyógyulnak.

A kedvező hatás arra vezethető vissza, hogy az eljárás nemcsak a mikrokeringést serkenti, hanem a csontképződésért felelős speciális sejtek, az úgynevezett oszteoblasztok osztódását, növekedését és működését is. Ennek köszönhetően BEMER alkalmazása mellett a csonttörések jelentősen rövidebb idő gyógyulhatnak, mint ilyen kiegészítő kezelés nélkül. A csonttörések és egyéb szöveti sérülések gyógyulása szempontjából előnyös a fájdalom-, gyulladás- és vizenyő- (duzzanat) csökkentő hatáson túl az is, hogy jobb mikrokeringés mellett jobb a kezelésben alkalmazott gyógyszerek felszívódása és biohasznosulása is.6*

Hivatkozások:

1. Bläsius FM, et al. Impact of surgical procedures on soft tissue microcirculation in calcaneal fractures: A prospective longitudinal cohort study. Injury. 2019;50:2332–2338.

2. Erba P, et al. Early detection of microcirculatory perfusion changes with a high resolution, real time laser Doppler imaging camera – frostbite case study. BMJ Case Rep. 2011;2011:bcr0620114404.

3. Chang YP, et al. Characteristics of intratendinous microcirculation shortly after an Achilles rupture and subsequent treatment outcomes. PM R. 2017;9:32–39.

4. Praxitelous P, et al. Microcirculation after Achilles tendon rupture correlates with functional and patient-reported outcomes. Scand J Med Sci Sports. 2018;28:294–302.

5. Kalbas Y, et al. Early local microcirculation is improved after intramedullary nailing in comparison to external fixation in a porcine model with a femur fracture. Eur J Trauma Emerg Surg. 2018;44:689–696.

6. Duray P. Rehabilitáció a sportban, teljesítménynövelés, BEMER terápia. Youtube, 2020. május 18-i videó az alábbi linken elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=b5HSfrfHZx8